tiistai 27. marraskuuta 2012

Mitä on aate?


Kielitoimisto määrittelee aatteen seuraavasti;
Aate on yksilön todellisuuskäsitystä hallitseva tai yhteisölle ominainen, yleisluonteinen käsitys tai pyrkimys.
Toisessa yleiskielen merkityksessä aate on yleisesti ajatus, mieleenjohtuma.

Aate voi olla vaikkapa ekologisuus. Halutaan parantaa ja säästää maailmaa lajittelemalla roskat, syömällä kasvikunnan tuotteita, liikkumalla jalan tai polkupyörällä.
Ilmastoystävällisten toimintatapojen leviäminen voi olla nykyään hidasta. Roskia kyllä lajitellaan, mutta toisaalta ihmiset matkustavat nykyään enemmän kuin koskaan. Matkustaminen ei ole laisinkaan ilmastoystävällistä ja siksipä lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat mahdollistaneet asiakkailleen vapaaehtoisen päästömaksun maksamisen. Luoko tämä hyvän omantunnon osalle ihmisistä? Ne, jotka oikeasti ovat ekologisen aatteen takana, eivät kai tällaista hyväksy. Toisaalta ekologisen aatteen omaavat eivät myöskään matkusta.

Onko ekologisuus sitten hyvä vai huono asia? Siitä voidaan olla montaa mieltä, asiasta lienee löytyvän sekä hyviä, että huonoja puolia. Tiukka ekologinen elämäntapa mielestäni rajoittaa elämää. Toisaalta vaikkapa ilmansaasteiden väheneminen on kai jokaisen mielestä hyvä asia. Ekologiset ihmiset vastustavat ydinvoimaa. Ydinvoimassakin on sekä hyvät, että huonot puolensa.

Aate voi olla myös uskonto. Uskonto antaa ihmiselle tietynlaisen vapauden. Ei tarvitse tehdä valintoja ja ajatella itse, koska uskonto määrittelee valintoja ja arvoja. Tässäkin on kääntöpuoli, uskonto voi myös rajoittaa yksilönvapautta. Joutuu tekemään valintoja, jotka voivat olla arveluttavia. Mutta tarkoittaako se, että silloin ei ole aatteensa takana, ei olekaan oikeasti uskovainen?

Aatteiden takana on aina henkilökohtaisia näkemyksiä, kokemuksia ja mielikuvia. Ihmisen maailmankuva muodostuu aatteista ja arvoista. Arvot ohjaavat valintoja, joita teemme mm. aatteiden suhteen. Myös aatteettomuus on aate. Oma aatteeni on, etten usko mihinkään erityiseen.                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.